Szájüregi –és fogászati szűrés

Szájüregi szűrővizsgálatok és fogászati szűrés

Ön mikor járt utoljára fogorvosnál?

Jogosan merül fel a kérdés, hiszen felmérések bizonyítják, hogy a felnőtt lakosság körében gyakori jelenség a fogászati szűrés akár évekig történő hanyagolása, és a szájhigiénia terén is van lemaradás. A helyzet még aggasztóbb, ha arra gondolunk, hogy hazánk európai szinten listavezető a szájüregi daganatok miatti elhalálozások vonatkozásában.

Milyen gyakran járjunk szájüregi szűrővizsgálatra?

A fogászati látogatások gyakoriságát befolyásolja a fogaink állapota, de a félévenkénti, évenkénti szűrés akkor is ajánlott, ha nincsenek a szájüreg megbetegedésére utaló jelek. A fogászati szűrés szerepe a célzott diagnosztika mellett, hogy átfogó képet nyújtson a páciens számára fogai és szájürege általános állapotáról. A modern technikának és módszereknek hála, olyan lappangó problémák is felfedhetőek, amelyek látható elváltozás hiányában észrevétlenek maradnának, de a szervezet más pontjain akár komoly gondot okozhatnak.

Ha szájüregében nem gyógyuló sebeket, ugyanitt vagy nyaktájékon kialakult duzzanatokat, a szájnyálkahártyán látható elszíneződéseket fedez fel, maradéktalanul forduljon szakemberhez! A szájüregi szűrővizsgálaton korai stádiumban észlelt daganatos elváltozások jó eséllyel gyógyíthatóak. A kezeletlen, későn felfedezett fogbetegségek és kóros állapotok kezelése bonyolultabb, hosszadalmasabb folyamat, és sok esetben szövődményekkel járhat.

A szájüregi szűrővizsgálatok szerepe társadalmi szinten kiemelkedő a megelőzés és diagnosztika szempontjából, hiszen lehetővé teszik a problémák, lappangó betegségek időben történő felismerését és kezelését. Ne halogassa tovább, gondoljon a hosszú távú egészségmegőrzésre, és jelentkezzen fogászati szűrésre!

Jelentkezem