Hasi –és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi - és kismedence területén található belső szervek ultrahangos vizsgálata. Egyszerű, gyors és fájdalom mentes. A hasi ultrahang vizsgálat a hasüreg szerveit vizsgálja (pl. máj, epehólyag, lép és a vese). Az vizsgálat segítségével a hasüreg nagyobb erei,  hasi főverőér valamint a környékén található nyirokcsomók is megvizsgálhatók. A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak UH-val, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.

A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat némi előkészítést igényel. A hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával szabad étkezni utoljára, csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható közben.

Hasi ultrahangvizsgálat és kismedencei ultrahangvizsgálat

A hasi- és kismedencei szervek még jobb láthatósága érdekében a hasi ultrahang vizsgálat során telt húgyhólyag szükséges. Ezért a vizsgálat időpontja előtt utoljára 2-3 órával történjen hólyagürítés, amit legalább fél liter folyadék (csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz) elfogyasztása javasolt. Közvetlenül a vizsgálat előtt a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni.

A vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe.

Jelentkezem