Általános rizikóvizsgálatok

Általános szűrővizsgálatkor vércukorszint méréseA rizikóvizsgálatok segítenek felderíteni olyan kóros állapotokat, megbetegedéseket, amelyek kezeletlensége hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Az egészségügyi ellátás keretében végzett általános rizikóvizsgálatok: a vércukor-, a vérnyomásmérés és a testösszetétel-analízis az egészségügyi állapotfelmérés szempontjából is rendkívül fontosak.

A cukorbetegség szűrővizsgálat rámutat arra, hogy mekkora eséllyel alakulhat ki a páciensnél cukorbetegség, illetve kulcsszerepet tölt be a már kialakult (de még felderítetlen) cukorbetegség diagnosztizálásában. A szűrővizsgálat legkézenfekvőbb módja a vércukorszint-mérés, amely során a vérplazmában adott pillanatban jelen levő vércukor mennyiségét térképezzük fel. Ha a mérés eredménye ismételten a normál értéktartományon kívül esik, legtöbbször megállapítható a cukorbetegség.

A leggyakoribb cukoranyagcsere-zavar, az inzulinrezisztencia ugyanakkor normál értékek mellett is előfordulhat. Ekkor a szervezet a csökkent inzulinérzékenységre fokozott inzulintermeléssel válaszol, így még képes a vércukorszintet a megfelelő tartományban tartani.

Vérnyomás mérés értékelésselA vércukorszint mérése történhet terheléses, vénás vérvételi vagy kapilláris vizsgálattal. A kapilláris vérvizsgálat során a vérerekben gazdag ujjvégekből kis mennyiségű vérmintát veszünk, amelyet tesztcsíkra helyezünk, és egy vércukormérő készülékkel vizsgálunk meg. A cukormérés eredménye gyakorlatilag azonnal kimutatható.

A vérnyomásmérés szintén fontos irányjelző lehet bizonyos kórképek felállításában. A magas vagy alacsony vérnyomás következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak hazánkban. Vérnyomás alatt általában a nagy artériákban mérhető nyomást értjük. A vérnyomás funkciója, hogy fenntartsa a vérkeringést, ezáltal biztosítsa az egyes testrészek számára vitális jelentőségű vérellátást.

A vérnyomás szakszerű mérése a karon rögzített mandzsettás vérnyomásmérő készülék segítségével történik. A felpumpált mandzsettával létrehozzuk a méréshez szükséges nyomást, amely elzárja a vizsgált érszakasz keringését. A vérnyomás értékét a szív összehúzódásakor (szisztolés) és a szívverések közti szünetekben (diasztolés) mérhető nyomás fejezi ki.

Az ideális értékek a kor és nem függvényében változnak: más számít normálisnak egy harmincéves nő és egy hatvanéves férfi esetében. A kor előrehaladtával a számhatárok is kitolódnak. A vérnyomás rendszeres követése főleg időskorban válik szükségessé, de bizonyos betegségek esetén is hasznos lehet a vérnyomásnapló vezetése.

Testösszetétel mérés javaslatokkalA testösszetétel-analízisnek szintén meghatározó szerepe van az egészségmegőrzésben és az egészségügyi állapotfelmérésben. A testösszetétel vizsgálata rávilágít a testet felépítő anyagok, például a zsír- és izomszövet egymáshoz viszonyított arányaira. Magasságunk és testtömegünk ismeretében mérhető a BMI (testtömegindex), amely alapján megállapítható, hogy ideális-e a jelenlegi testtömegünk vagy sem.

Az orvosilag minősített és validált eszközökkel történő testösszetétel-vizsgálat alapján az általános egészségi állapotunkat érintő következtetéseket vonhatunk le, illetve segítségével számos betegség, például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is előre jelezhető.

Jelentkezem