HRV mérés, a szív stressztelítettségének vizsgálata

A szívfrekvencia-variabilitás (HRV) az autonóm/vegetatív idegrendszer szimpatikus, illetve paraszimpatikus aktivitásának indikátora, a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességéről ad pontos képet. A variabilitás, változékonyság megmutatja, hogy mennyire képes a szív követni a szervezet keringési szükségleteit. Minél nagyobb a variabilitás, annál nagyobb a szív rugalmassága, pillanatnyi alkalmazkodó képessége. A szív válaszkészsége a teljes ember mentális, érzelmi, hormonális, idegi egyensúlyát és az életkihívásokra adott reakcióképességét megmutatja. A nagyobb szívfrekvencia-variabilitás (Heart Rate Variability – HRV) avagy pulzustartomány tehát az egészség komplex mérőszáma.

HRV mérés céges egészségnapon

Hogyan zajlik a HRV mérés?

A HRV mérés átlagosan 20-25 percet vesz igénybe, ez idő alatt a páciensnek nem szabad beszélnie vagy mozognia, hiszen azzal veszélyeztetheti a mérési eredmények pontosságát. Ugyanezen okból a vizsgálatot csendes, nyugodt környezetben kell elvégezni. A kliensnek nem szükséges levetkőznie, csupán kényelmes fekvő vagy ülő pozícióba kell helyezkednie, azt követően a csuklóira és a bokáira elektródákat rögzítenek, amelyek a mérőeszközhöz kötődnek.

A szűrővizsgálatot megelőzően a páciensnek számot kell adnia arról, hogy aktuálisan szed-e valamilyen gyógyszert.

A HRV mérést egyeztetést követően az Ön által kért helyszínen elvégezzük. A vizsgálat akár az éves üzemorvosi szolgáltatás keretében, akár céges egészségnapok alkalmával is igénybe vehető.

Jelentkezem