EKG vizsgálat

Miért van szükség EKG vizsgálatra?

Az elektrokardiográfiai, azaz EKG vizsgálat során az elektromos aktivitás regisztrálásával a szív működéséről, állapotáról tudhatunk meg hasznos információkat. Ezzel a diagnosztikai eljárással a percenkénti szívverések számán, illetve azok szabályosságán túl vizsgálhatjuk a szív ingerképzését és -vezetését, továbbá kimutathatjuk a vérellátási vagy ritmuszavarokat, a szívizomzat oxigénhiányát, károsodását, és következtethetünk az esetleges tüdőembóliára is. Mindezek mellett a páciens gyógyszerhasználatának a szívműködésre gyakorolt pozitív vagy negatív hatásairól is képet alkothatunk a vizsgálati eredmények alapján.

Diagnosztizált tartós szívbetegség esetén az EKG vizsgálatot mindenképpen el kell végeztetni rendszeres időközönként, de megelőzésképpen, egészségmegőrző szűrővizsgálat gyanánt is ajánlott igénybe venni.

EKG vizsgálat, mint általános szűrővizsgálat

A vizsgálat menete

A vizsgálat megkezdése előtt különösebb előkészületekre nincs szükség, azonban a páciensnek be kell számolnia a szűrést végző orvosnak arról, hogy milyen gyógyszereket szed.

A pontos eredmény érdekében elengedhetetlen a nyugodt, zavartalan környezet biztosítása. A vizsgálat során a páciensnek hanyatt kell feküdnie; a csuklóira, a bokáira és a mellkasára fémelektródákat rögzítenek, amelyek az EKG felvevőgéphez kapcsolódnak. A készülék a szív elektromos impulzusait papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg. A vizsgálat közben a páciensnek sem beszélnie, sem pedig mozognia nem szabad, mert azzal befolyásolhatja a méréseket. Az EKG vizsgálat időtartama 10 perc.

Egyeztetés alapján biztosítjuk a szűrővizsgálatot cégeknek a megrendelő által kért helyszínen, akár üzemorvosi szolgáltatás, akár munkahelyi egészségnap vagy egyéb céges rendezvény keretében.

Jelentkezem