Kapilláris vizsgálatok

Ide tartozhat a: vércukor, és az egyes vérzsírok (összkoleszterin, és a triglicerid) szintek mérése.

A cukorbetegség szűrővizsgálat során  megállapításra kerül a vércukorszint, mely adott pillanatban a vérplazmában lévő oldott glükóz mennyisége. A vércukorszint egészséges egyéneknél is megemelkedhet, például magas szénhidráttartalmú táplálék bevitele esetén, de ez hamar normalizálódik. A vércukorszint tartós emelkedése esetén hiperglikémiáról beszélünk, ami a cukorbetegség egyik vezető tünete.

A vér zsírnemű anyagait összességé­ben Hpideknek nevezzük, mivel a véráramban fehérjékhez kö­tötten fordulnak elő, lipoprotein elnevezésük is használatos. Fő összetevőik a koleszterin és a triglicerid. A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek (három zsírsavból és egy glicerinből álló vegyület) és a koleszterinmolekulák is. A koleszterin fontos szerepet tölt be az élő szervezetben.

Preventív kapilláris vérvizsgálatok

A koleszterin az érfalakra lerakódva csökkentheti az erek rugalmasságát és szűkítheti az érkeresztmetszetet, rontva a vérellátást, melynek következtében a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Az ereknek ezt a kóros állapotát nevezik érelmeszesedésnek, így ebben az esetben a hosszan tartó magas koleszterinszint káros, és ezért érdemes rendszerességgel ellenőrizni.

A triglicerid a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását, és így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat, ezért érdemes rendszerességgel ellenőrizni.

A kapilláris vizsgálat azt jelenti, hogy az újjak begyét kis mikro tűvel (2mm hosszúságú) tűvel megszúrva, kevés vérmennyiséget (vérmintát) kapunk, amit egy tesztmérőcsíkon helyezünk el, ezt pedig egy készülékbe helyezzük. Az eredményt cukormérés esetén szinte azonnal megkapjuk, a zsírok mérése esetén 2-3 perc analizálási időre van szükség.

A vizsgálat előtt legalább 5 órával ne étkezzen, és ne igyon az ivóvízen kívül semmi mást a kliens.

A vizsgálati idő: 10 perc

Jelentkezem