Vénás vérvételi vizsgálatok

Vénás vérvizsgálatok: kis-, és nagylabor vizsgálatA vérvizsgálat a leggyakoribb laborvizsgálat, amely alkalmas az általános egészségi állapot felmérésére, illetve bizonyos betegségek állapotjelzőinek kiszűrésére.

A vérvétel speciális laboratóriumi körülmények között történik. A vizsgálat ezután a vér alakos elemeinek (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) mennyiségi és minőségi összetételét, illetve méretbeli tulajdonságainak elemzését helyezi górcső alá. Ebből következtetéseket lehet levonni különböző gyulladások és vérképzőszervi betegségek (vérszegénység, véralvadási zavarok) meglétére a szervezetben, de akár hormonszintet, illetve daganatos betegség jelenlétére utaló tumormarkereket is lehet vizsgálni.

A nagylabor vizsgálat által komplex képet kaphatunk testi folyamatainkról. A nagylabor a kémiai és vizeletvizsgálatot, illetve a teljes vérképet tartalmazza. A kislabor csak a legalapvetőbb vizsgálatokra koncentrál a vérkép, vizelet, vércukor és a májműködéssel kapcsolatos néhány információ kimutatásával.

A teszteredmények értékelése a nemzetközileg vagy az intézményen belül normaként elfogadott határértékek viszonylatában történik. Ezeket a minimum és maximum számhatárokat rendszerint a leleten is feltüntetik, és ideális esetben a mért érték belefér ebbe a tartományba.

Tudnivalók vérvétel előtt

A vérvétel általában a délelőtti órákban történik, nem szükséges különösebben készülni rá. Fontos, hogy a szénsavmentes vízen kívül ételt-italt ne fogyasszunk a vizsgálat előtt, mert ezzel befolyásolhatjuk az eredményt.

A rendszeres vérvizsgálat kifejezetten ajánlott krónikus betegség, illetve várandósság esetén, de a szervezet általános egészségi állapotának feltérképezéséhez is kiváló módszer.

Jelentkezem